Coxa

The Coxa Story

Coxa ryggsäcken har genom sitt unika ergonomiska bärsystem snabbt blivit en favorit bland elitidrottare och utövare inom längdåkning, löpning MTB och vandring. Claes Bergkvist är innovatören bakom det patenterade ergonomiska bärsystem som gör att all vikt och belastning flyttas från axlarna till höfterna och möjliggör full rörlighet. Idén att skapa en ryggsäck föddes 1968 när Claes, som då var en ung scout på vandring fick skavsår och blev trött i axlarna på grund av sin dåligt passande ryggsäck. Lösningen på den aktuella utmaningen dök äntligen upp under en fjällvandring i Italien 2008.

Claes köpte en symaskin och de första prototyperna med det unika bärsystemet utvecklades i hans källare för att senare utvecklas till sin slutliga form.2012 patenterades bärsystemet och Coxa Carry AB grundades med ambitionen att utveckla en ryggsäck i världsklass.Med ett tydligt mål inledde Coxa tidigt samarbeten med noggrant utvalda partners som t ex AB Germa som tillverkar G-dräkter som är utvecklade för JAS 39 Gripen piloterna, italienska Duraflex samt industridesignern Jonas Blanking som är känd för sin prisbelönta design av Boblbee ryggsäcken.Coxa har idag ett sortiment av ryggsäckar och midjeväskor med och en rad tillbehör.

Produkterna som Coxa Carry utvecklar har ett tydligt syfte att förbättra komforten och prestandan för användaren. Vi utvecklar våra produkter tillsammans med idrottare i världsklass, och engagerar den enskilda idrottsman eller hela laget i tidiga stadier med prototyper. Efter denna process omdefinierar vi förslagen om förbättringarna och sedan omarbetar vi och testar igen tills alla är nöjda med det slutliga resultatet. Nu vet vi att vi har en produkt i världsklass att erbjuda marknaden.Coxa Carry leds av ett team och en styrelse med bred erfarenhet från nystartade innovationsföretag och från konsumentprodukter. Vi alla har upplevt wow-ögonblicket när Coxa sätts på ryggen och känslan av viktlöshet som finns där.

Vi hoppas att du också gillar Coxa!

3